Bruine vloot mag Doeksen niet helpen: te veel obstakels

De bruine vloot mag rederij Doeksen voorlopig niet helpen om passagiers van en naar Vlieland en Terschelling te vervoeren. Joost Visser van de Harlinger rederij Vooruit wilde het graag, maar het Rijk ziet nog te veel juridische obstakels.

Door de coronamaatregelen kan Doeksen minder mensen van en naar de eilanden vervoeren. De rederij zet daarom twee oude veerboten en een sportvissers-schip in. Rederij Vooruit wilde ook meehelpen met tien tot vijftien schepen. “Een hartstikke mooi idee”, zegt gedeputeerde Avine Fokkens, die bij het overleg met onder andere het Rijk en de waddengemeenten was.

Eerst juridische duidelijkheid
“Het Rijk gaat hierover en wilde best naar de mogelijkheden kijken, maar het moet wel kunnen. Als er iets misgaat, wie is er dan juridisch verantwoordelijk?” Zolang dat niet duidelijk is, kan het plan niet doorgaan.

Dat betekent niet dat het plan definitief wordt afgeschoten, volgens Fokkens. “De minister ziet nog wel wat ruimte, maar dan moet het veiligheidstechnisch allemaal wel kunnen. Er moet dan ook een ontheffing komen.”

Lees het gehele artikel met audio op de bron: Omroep Friesland

Foto: De oude Friesland vaart weer voor Doeksen, foto Johan Balt op Twitter/facebook

BBZ
EOC