Wachten tot de havens riviercruises toestaan

Riviercruiseschepen willen deze zomer weer varen. De schepen zijn aangepast aan de anderhalvemeterregels. Duitse en Nederlandse toeristen hebben al geboekt. Het wachten is nu op het openstellen van de havens.

Wie langs het IJ in Amsterdam komt, ziet ze al liggen: rijen dik afgemeerde riviercruiseboten. Ook elders liggen de boten stevig vast aan de kade, zoals in Haarlem. Van de zeven cruiseschepen aan het Spaarne zijn er vier van River Cruises. Eigenaar Piet van Heusden woont nu een groot deel van de tijd aan boord van De Holland. „Dit schip hebben we net vorig jaar helemaal opgeknapt voor 2,5 miljoen euro. Op 28 maart zou het vaarseizoen beginnen. We waren volgeboekt. Een week daarvoor kwamen de maatregelen van het kabinet”, vertelt hij op het bovendek van het schip.

Daar staan de tafeltjes en stoelen al in de anderhalve meter opstelling. „Normaal is dit het zonnedek, maar we maken hier nu de dinerruimte van. Kijk we hebben aan boord plek voor 68 gasten, maar in het restaurant mogen straks niet meer dan dertig mensen zitten. Dan kun je het diner in twee shifts doen, maar dan hebben we extra personeel nodig. Daarom laten we straks de andere helft op het bovendek eten. We moeten alleen nog een overkapping en windschermen plaatsen. Het ontbijt gaan we wel in twee shifts doen, daarvoor hebben we het buffet afgeschaft. Gasten geven de avond ervoor hun bestelling door.”

De komende week worden aan boord de looprichtingen nog aangepast en dan is Van Heusen er klaar voor. ,,Uiteraard wordt extra schoongemaakt. Ook de fietsen die op het voordek staan worden steeds ontsmet. Het wachten is tot de grenzen weer opengaan op 15 juni. Het blijft een verliesgevend seizoen. Maar ik red het wel”, denkt de baas van River Cruises. Een collega, Njord Rivercruises, werd vorige week failliet verklaard. Events Holland uit Zwaag dat cruisepassagiers in onder andere Hoorn rondleidingen geeft, ging al eerder failliet.

Familiebedrijf Friendship Cruises van Cees van Pelt denkt deze crisis wel te overleven. „In maart zagen we de handel verdampen. De volgeboekte cruises in april en mei moesten we allemaal annuleren. We mogen wel varen, maar mogen nergens met toeristen aanleggen. De buitenlandse trips zijn nog lastiger, omdat we met een tocht door de Donaudelta door wel acht landen gaan. In heel Europa gingen de onderlinge grenzen dicht en kwam ieder land met eigen regels”, overziet de directeur het slagveld. „Een lappendeken aan regels dus.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD

EOC
BBZ