Schippers hopen op noodfonds om boten te redden

UTRECHT – Schippers van historische schepen hopen op een noodfonds om hun boten drijvend te houden. Omdat door de coronamaatregelen geen boekingen binnenkomen, zijn er ook geen inkomsten. Om hun situatie onder de aandacht te krijgen, zijn de eigenaren van historische vaartuigen een petitie gestart die inmiddels ruim 11.000 keer is ondertekend.

Sacha Emmerik vaart regelmatig met zijn boot Belle van Zuylen over de Vecht. “Alle boekingen voor de rest van het seizoen zijn geannuleerd. Dit jaar zou een fantastisch jaar worden voor de historische vloot. We zouden ook Sail Amsterdam gaan varen, we waren helemaal volgeboekt, dat valt nu ook helemaal weg.”

Niet ten onder
De petitie waarmee de schippers hulp hopen te krijgen, is inmiddels duizenden keren ondertekend. Ze willen graag een noodfonds van de overheid om de omzetschade te compenseren. Het onderhoud van de schepen loopt in de kosten en veel schippers dreigen dan ook failliet te gaan, betogen de scheepseigenaren.

In totaal gaat het om zo’n vierhonderd historische schepen. Echt Hollands erfgoed volgens schipper Menno Hoekstra. Hij ligt met zijn twee schepen in Muiden: “Dit soort stadjes, wij passen in dit plaatje. Als dit verloren gaat, gaat niet alleen werkgelegenheid verloren maar ook cultureel erfgoed.”

Geen subsidies
In Nederland zijn er geen subsidies voor oude schepen. Dat komt omdat ze meestal in particulier bezit zijn en de schipper een ondernemer is die met de vaart inkomsten vangt. “Als er alleen maar kosten zijn en geen inkomsten meer, dan kun je dat niet in stand houden”, zegt Sacha Emmerik. “Een boot zal dan in het uiterste geval op de sloop terechtkomen.”

Lees het gehele artikel op de bron: RTV Utrecht

Foto: RTV Utrecht

EOC
BBZ