Vrouwe Frida Cornelia is weer los van de ketting en hijst de zeilen

Ze schilderden en timmerden wat af. De schippers van de bruine vloot in Monnickendam lagen stil. Corona had ook het varend erfgoed lamgelegd. ,,Zelfs aan de ketting’’, zegt schipper Jos van der Heide, want van de verzekering mochten ze voorlopig niet varen.

Dat was geboren uit coulance, zo blijkt. De verzekeraar heeft de premies opgeschort op voorwaarde dat er niet wordt gevaren. Maar vanaf 1 juni mogen ze weer. Met inachtneming van coronamaatregelen kunnen de zeilen worden gehesen. Al zal het niet storm lopen, zo verwacht het schippersechtpaar Marjolein en Jos van der Heide. Ze hebben zelfs twee schepen in de bruine vloot: de Vriendschap en de Vrouwe Frida Cornelia. Een klipper en een klipper-aak.

Vertrouwen?
Volgens de coronaprotocollen mogen ze straks met maximaal dertig passagiers varen. Samen aan touwen sjorren om de zeilen te hijsen of het zwaard op te halen – wat altijd een feest is op zo’n schip – is er niet bij. Gelukkig hebben ze elektrische lieren waarmee dat kan. ,,Maar dan moeten mensen nog willen varen met een groep. Het coronavirus heeft ook het vertrouwen van mensen aangetast. Welk bedrijf durft een bedrijfsuitje met de Vriendschap te organiseren?’’, zegt Marjolein.

Het zag er begin dit jaar juist zo rooskleurig uit. In januari en februari hadden ze al de eerste dagtochten op het Markermeer en de boekingen liepen al aardig binnen. Sail stond op de kalender en dat levert veel vaartochten op. Corona veegde de vaaragenda in één klap leeg. Vanaf 1 juni hebben ze weer de wind in de zeilen. Frisse buitenlucht, en maar hopen dat die corona dan overwaait.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD Premium

BBZ
EOC