Bruine vloot mag weer uitvaren, schippers hijsen 1 juni de zeilen

De bruine vloot van tjalken, klippers en botters mag vanaf 1 juni weer uitvaren. De BBZ vereniging voor beroepschartervaart is tot overeenstemming gekomen met veiligheidsregio’s en het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS)

Schepen moeten kunnen voldoen aan de ’1,5 meter maatregelen’. Schippers wordt geadviseerd de door de BBZ opgestelde protocollen te raadplegen.

Paul van Ommen van de BBZ was lange tijd in onderhandeling omdat verschillende veiligheidsregio’s moesten worden geraadpleegd. „We varen tenslotte overal. We zijn blij dat we weer mogen uitvaren, maar verwacht er niet te veel van. Ik denk dat de schippers hiermee het verlies kunnen beperken.”

Varen met volle schepen zal er niet bij zijn. Aan boord mogen maximaal dertig passagiers waarbij de anderhalve meter afstand moet zijn gewaarborgd. Er moet vooraf worden gereserveerd en wie aan boord gaat, krijgt op de treeplank eerst een ’intakegesprek’. Van Ommen schat in dat ieder schip op basis van de BBZ protocollen een eigen protocol moet ontwikkelen omdat ieder schip verschillend is.

Samen de zeilen hijsen of het zwaard van een platbodem met vereende krachten uit het water tillen, is er waarschijnlijk niet bij. „Samen zo’n tjalk of klipper varen is wat we eigenlijk hebben te bieden, maar dat wordt nu wel moeilijk. Het hangt heel erg af van de samenstelling van de groep. Als je een gezin aan boord hebt, dan kunnen die samenwerken om het zwaard op te hijsen als je overstag gaat. Maar in sommige gevallen zal het verstandig zijn zo min mogelijk overstag te gaan en eenvoudige vaarbewegingen te maken.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD

EOC
BBZ