Schippers bruine vloot opgetogen over vrijstelling havengelden in Hoorn

Wouter Dusseldorp, eigenaar van het historisch zeilschip Egberdina, is bijzonder tevreden over het besluit van de gemeente Hoorn om vijftien actieve charterschepen onder meer vrijstelling te geven van havengelden tot 1 mei volgend jaar. Dat kan de bruine vloot, die zo mooi in het Hoornse havenplaatje past, helpen de coronacrisis te overleven. Dusseldorp hoopt op een sneeuwbaleffect naar andere gemeenten.

,,De chartervaart heeft veel kosten, onder meer aan onderhoud, maar heeft dat altijd in eigen beheer kunnen oplossen. In deze extreme situatie hebben we nu toch wat hulp nodig en die krijgen we nu’’, zegt de Hoornse schipper.

Niet te doen
De eis om anderhalve meter afstand te houden is aan boord van de schepen van de bruine vloot bijna niet te doen, legt hij uit. ,,In de anderhalve-meter-samenleving kunnen wij niet varen. Dan zouden de passagiers niet mogen bewegen. Ik maak vooral dagtochten, dat is iets makkelijker dan als er ook een overnachting bij is, maar van de capaciteit van 35 passagiers kan ik er misschien negen of tien meenemen. Dat is financieel geen optie. En ik ga er vanuit dat er tot september niet kan worden gevaren, misschien nog langer.’’

In zijn geval betekent een jaar geen liggeld hoeven betalen een besparing van zo’n 1500 euro. Geen wereldbedrag, maar een steuntje dat meer dan welkom is.

,,Ook sommige verzekeraars zijn bereid met minder genoegen te nemen. Als we stilliggen moeten we de kosten zo laag mogelijk houden. We hebben geen inkomsten, maar wel uitgaven. Nou kan ik heel goedkoop leven, maar voor levensonderhoud heb je wel wát nodig. Een aantal schippers maakt gebruik van de tozo-regeling voor inkomensondersteuning, ik heb de eenmalige gift van 4000 euro aangevraagd. Er is nu een tweede steunpakket, maar ik weet nog niet hoe dat voor de chartervaart uitpakt.’’

Noodfonds
De vereniging voor beroepschartervaart BBZ heeft de minister van Economische Zaken en Klimaat gevraagd om een noodfonds voor de chartervaart. ,,Het ligt helemaal op zijn gat. Ook de rondvaart heeft een probleem.’’

Behalve de vrijstelling van havengelden heeft het college van B en W van Hoorn besloten maximaal 15.000 euro (tot 1000 euro per schip) beschikbaar te stellen voor energieverbruik.

Verder is afgesproken dat de gemeente en de organisatie Holland Boven Amsterdam, zodra de tijd daar weer rijp voor is, een marketingcampagne gaan voeren om de bruine vloot te promoten. Wouter Dusseldorp ziet de toezeggingen als een veelzeggend gebaar. ,,Hoorn is niet altijd even aardig geweest voor charterschepen. Maar nu is het idee absoluut om de haven weer aantrekkelijker te maken.’’

Hij ziet het Hoornse besluit ook als een stimulans om andere gemeenten op te roepen de charterschippers te ondersteunen.

Enkhuizen
De gemeenteraad van Enkhuizen bespreekt dinsdagavond een voorstel om charterschepen tegemoet te komen. Als het aan B en W ligt zal voor charterschepen in de zomerperiode het lagere wintertarief gaan gelden. Dat scheelt voor een schip van dertig meter een kleine 130 euro per maand.

Lees het gehele artikel van Eric Molenaar op de bron: NHD

Of lees hier het persbericht van de gemeente Hoorn

Of lees ook in het Onswestfriesland

Scheepvaartkrant

Watersport TV

Foto: Benno Ellerbroek

BBZ
EOC