Nu ook VLCC met zeil ondersteuning

 China Merchants Shipping en China Shipbuilding hebben een contract getekend voor de bouw van twee innovatieve Very Large Crude Carriers (VLCC’s). De nieuwe 307.000 DWT-schepen zullen deel uitmaken van de voortdurende uitbreiding van China Merchants Energy Shipping (CMES) en zullen de 99 en 100 schepen zijn die zijn gebouwd bij de Dalian Shipbuilding Industry Company (DSIC) van China Shipbuilding.

De eerste van de twee nieuwe VLCC’s die worden besteld, zal een luchtsmering-systeem krijgen. Hoewel de technologie op verschillende schepen is gebruikt, is het volgens China Shipbuilding de eerste keer dat deze op een VLCC is geïnstalleerd. De tweede van de twee schepen zal een onafhankelijk ontwikkeld zeilvoortstuwings-systeem van de nieuwe generatie gebruiken. Over de besparing in CO2 uitstoot die hiermee bereikt kan worden zijn geen uitspraken gedaan.

In eerdere projecten hebben CMES en DSIC innovatieve ontwerpen ontwikkeld, waaronder het eerste zeil-ondersteunde schip. Volgens een persbericht blijven de twee bedrijven samenwerken in koolstofarme, groene en slimme technologieën met behulp van een samenwerkingsaanpak van industrie en hogeschool.

Lees het gehele artikel op de bron: Maritime Executive