Hoorn helpt bruine vloot: een jaar geen liggeld

Voor vijftien charterschepen uit de bruine vloot heeft de gemeente Hoorn het liggeld kwijtgescholden. De schippers hoeven tot 1 mei 2021 geen havengelden te betalen. Ook krijgt elk schip duizend euro ondersteuning voor elektriciteit.

De steun voor de charterschepen is hard nodig. Waar zij in een normaal seizoen de inkomsten uit familieweekenden, bedrijfsuitjes en schoolkampen halen liggen zij nu al wekenlang stil. Schipper Arno van Aartrijk ligt met zijn twee schepen De Waterman en Broedertrouw in de haven van Hoorn. “Ik ben ontzettend blij dat Hoorn ons een beetje tegemoet komt. Ik mis een groot gedeelte van mijn omzet. Ik heb twee schepen dus dat is dubbel zo pijnlijk.”

Van Aartrijk is blij, maar plaatst het bedrag in perspectief. “Per seizoen is mijn omzet een ton en de liggelden denk ik ongeveer drieduizend euro. We zijn er heel blij mee natuurlijk, maar we hopen vooral weer snel te mogen varen voor omzet. Dit is zakgeld, wij willen weer salaris.”

Voor hem is het gebaar belangrijker. “Het is heel mooi dat we support krijgen uit onze thuishaven. Ik hoop dat dit een signaal afgeeft aan andere havens en de overheid: het wordt tijd dat jullie wat doen.”

ARNO VAN AARTRIJK – SCHIPPER IN HOORN: “Het is mooi dat we support krijgen vanuit onze thuishaven. Maar we willen varen: dit is zakgeld, wij willen omzet”

Enkhuizen
Hoorn is thuishaven voor slechts elf schepen uit de vloot, in Enkhuizen liggen er zesentwintig. Schipper Maurits Minnaard ligt met zijn schip in Enkhuizen en prijst zich minder gelukkig. “Het is een prachtig gebaar van de gemeente Hoorn. Hier in Enkhuizen lijken ze minder toegeeflijk.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHNieuws

Foto: Wouter van Dusseldorp

EOC
BBZ