Chartervaart wacht op noodfonds en protocollen: “Onze agenda is leeg”

De havens aan het IJsselmeer en de Waddenzee liggen vol met historische schepen. Dat ziet er mooi uit, maar een goed teken is het niet. De chartervaart ligt stil omdat er eigenlijk niet mag worden gezeild. Door de coronamaatregelen kan het niet en zonder steun van het Rijk overleven de schippers het niet. Er moet een noodfonds komen om de vloot met historische zeilschepen te redden, vinden de schippers.

Een petitie van Comité Red de Hollandsche Zeilvloot is al meer dan 3.500 keer ondertekend. Het comité wol een noodfonds, om te voorkomen dat de ondernemers van het varend erfgoed failliet gaan.

Schipper Eelke Dijkstra kan zijn klipper Elbrich op dit moment niet inzetten. “Normaal waren we met gasten aan het zeilen op de Waddenzee. Zo’n hemelvaarts-weekend is anders een toptijd, net zoals Pinksteren. Maar het kan niet in de grote groepen die we normaal meenemen.”

Protocol nodig
Dijkstra zegt dat er veel onduidelijkheid is onder de schippers. “Iedereen interpreteert het weer anders, ook wat mondkapjes betreft. Onze belangenvereniging BBZ heeft protocollen opgesteld en ingeleverd, daar moet een stempel op zodat we weer wat kunnen. Daar is men druk mee bezig. Wij willen echt groen licht krijgen van de Veiligheidsregio.”

Lees het gehele artikel met video op de bron: Omroep Friesland

EOC
BBZ