Provincie gebaat bij een gezond cultureel leven

De pijn van de cultureel-recreatieve sector was woensdag voelbaar voor commissaris van de Koning Arthur van Dijk. Samen met burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren bezocht hij het Goois Natuurreservaat, de Bruine Vloot en het Muiderslot.

De commissaris liet zich informeren over de corona-effecten op het toerisme en de recreatie. Daarnaast wilde hij werknemers in de sector een hart onder de riem steken. Van Dijk blikte ook vooruit op de versoepeling van de coronamaatregelen op 1 juni. “Organisaties bereiden zich voor om, rekening houdend met de 1,5 meter afstand, weer bezoekers te ontvangen. Dat is niet altijd gemakkelijk. Ik begrijp dat mensen naar buiten willen, zeker met mooi weer. Maar dat kan alleen als iedereen afstand blijft houden en drukte mijdt.”

Varend erfgoed
Paul van Ommen, directeur van de Vereniging voor Beroepschartervaart (BBZ), was blij met het ‘humanitaire bezoek’ van Van Dijk. “De commissaris wil met eigen ogen zien wat deze crisis aanricht. Dat is een erkenning van de zorg van de ondernemers en schippers. De chartervaart lag in één klap stil. Het ene moment bereid je je voor op een veelbelovend seizoen met Sail, het andere moment zit je in een economisch horrorscenario. Dit is een groot drama voor ondernemers, werknemers en hun gezinnen.”

Van Ommen verwacht dat de schade voor de branche oploopt tot 55 à 60 miljoen euro. Dat is bijna 90% van de totale jaaromzet. Tegelijkertijd dreigt een stuk geschiedenis te verdwijnen. Het bekendste deel van de chartervaart is namelijk de Bruine Vloot. Dit zijn zo’n 300 historische tjalken, klippers en aken die met betalende passagiers op de binnenwateren en het Wad varen. Veel schepen verkeren in acute problemen sinds de coronamaatregelen.

“Dit is varend cultureel historisch erfgoed”, aldus Van Ommen. “We hebben dringend een noodfonds nodig om dit te behouden. Daarom hebben we per brief steun gevraagd aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. We hopen dat de overheid ons op het netvlies heeft. Ook staan we uiteraard open voor nieuwe creativiteit vanuit de provincie. Als ondernemers in het zadel kunnen worden gehouden, gaan deze schepen met groot cultureel-maatschappelijke waarde niet verloren.”

Lees het gehele artikel op de bron: Provincie NoordHolland

Foto: Arthur van Dijk aan boord van de Bruine Vloot