Cruise- en rondvaartbedrijven luiden noodklok over coronacrisis

De passagiersvaart in Nederland, met bijvoorbeeld riviercruises en rondvaartboten, heeft buitengewoon veel last van de coronacrisis. Veel ondernemers maken zich grote zorgen over het voortbestaan van hun bedrijven en vinden dat de overheid meer moet doen om de sector te hulp te schieten. ‘Er dreigt een kaalslag. Misschien wel een Amsterdam zonder rondvaartboten’, aldus een bezorgde ondernemer.

Vanwege de maatregelen om de uitbraak van het coronavirus tegen te gaan, ligt de passagiersvaart al sinds 16 maart stil. Dat is het slechtst denkbare moment voor de sector omdat dan net het vaarseizoen is begonnen, waarin al het geld moet worden verdiend. Volgens brancheorganisaties Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) en Koninklijke BLN-Schuttevaer zijn de eerste faillissementen al te melden en zullen er nog meer volgen. Zij hebben gevraagd om een noodfonds voor de passagiersvaart.

Ramon van der Storm is directeur van Blue Boat Company. Deze rederij telt zeventien boten en verzorgt bijvoorbeeld rondvaarttochten in Amsterdam en heeft 150 werknemers in dienst. ‘Het wordt een bloedbad. We mogen niet varen en er zijn gewoon geen toeristen, geen evenementen. Je kunt niets beginnen zolang het toerisme stil blijft liggen. Dit is echt heel serieus. Je gaat echt naar nul.’

Lees het gehele artikel op de bron: Schuttevaer, alleen voor abonnees

EOC
BBZ