Veerdiensten naar de Wadden starten voorzichtig weer op

Verre vakanties zitten er door de coronamaatregelen niet in, dus plannen veel Nederlanders vakanties in eigen land. De Waddeneilanden lijken bij uitstek geschikt voor zo’n tripje. Maar hoe zit dat nu met de bootreis?

De boot naar Borkum gaat voorzichtig weer toeristen van de Eemshaven naar het Duitse Waddeneiland brengen. Dagjesmensen mogen nog niet mee; eerst zijn alleen vakantiegangers die er een paar dagen blijven welkom op Borkum.

Mondkapjes op en minder mensen aan boord
De rederij neemt maatregelen om ervoor te zorgen dat de afvaarten soepel verlopen. Reserveren is verplicht, net als het dragen van mondkapjes aan boord. Normaal gesproken passen er twaalfhonderd passagiers op de veerboot, nu mogen maximaal zeshonderd mee. En dagjesmensen zijn dus nog niet welkom, alleen toeristen die er verblijven. „Eind deze maand gaan waarschijnlijk de hotels op het eiland weer mondjesmaat open.”

Wie nu naar Borkum wil varen, moet wel iets dieper in de buidel tasten. De prijs van een bootticket is gestegen; een ticket kost 38,75 euro. Dat is 4 euro duurder dan voor de coronacrisis. „We hebben twee maanden niet kunnen varen en hebben dus geen omzet gemaakt, terwijl we wel kosten hadden. Nu kunnen we nog steeds niet op volle capaciteit aan de slag. Vandaar de prijsstijging”, legt Bouwman uit.

Met Hemelvaart naar Schier?
De veerdienst van rederij Wagenborg, die op Schiermonnikoog en Ameland vaart, hanteert de komende tijd aangepaste openingstijden. In het Hemelvaartweekend wordt op donderdag en zondag vier keer gevaren, op vrijdag en zaterdag vijf keer.

Reserveren is niet mogelijk, dat systeem is pas in juni beschikbaar. „Dan geldt ook pas de versoepeling voor het openbaar vervoer’, zegt directeur Ger van Langen van de passagiersdienst. Het dragen van een mondkapje op de boot wordt ook pas in juni verplicht.

Lees het gehele artikel op de bron: DVHN

EOC
BBZ