‘Financieel stopt echt alles’ in de Motorchartervaart

Zoals zoveel sectoren heeft de motorpassagiersvaart te lijden onder de coronacrisis. Veel boekingen zijn geannuleerd. Wat het nog zwaarder maakt, is dat de passagiers veelal tot de oudere, kwetsbare leeftijdsgroep behoren en vaak uit een ander werelddeel moeten komen.

In de Schuttevaer een gesprek met een bemanningslid en een eigenaar van een motorcharterschip.

Frank Lourenssen is kok op het motorcharterschip Zwaantje van Martijn en Marjorie van Tatenhove. In 2012 begon hij te werken in de motorchartervaart en sinds twee jaar is hij ZZP’er op de Zwaantje. ‘Als je ervoor in de wieg gelegd bent en het seizoen begint, dan ga je niet werken, dan ga je op vakantie’, zegt Lourenssen. ‘Als je een goed team hebt, dan rol je zo’n seizoen door net of het een feest is.’

Champagnetour
In het vaarseizoen werkt hij als kok aan boord en in de wintermaanden, als de Zwaantje als Bed & Breakfastschip in het Amsterdamse Oosterdok ligt, is hij beheerder. Op dit moment had hij met de Zwaantje de jaarlijkse champagnetour tussen Parijs en Epernay moeten doen, maar de Zwaantje ligt tussen andere motorcharters werkloos in het Oosterdok. Om de tijd zo nuttig mogelijk te besteden, doet Lourenssen wat schilderwerk en klein onderhoud.

Lees het uitgebreide artikel van Heere Heeresma jr in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

Foto: Frank Lourenssen: ‘Ze weten totaal niet hoe een ZZP’er zijn geld verdient.’ (Foto Heere Heeresma jr)

EOC
BBZ