BBZ: ‘Noodfonds hard nodig voor chartervaart’

De Nederlandse chartervloot heeft dringend hulp nodig. De BBZ, vereniging voor beroepschartervaart, heeft in een brief aan de ministers Wiebes (Economische Zaken) van Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) verzocht een noodfonds op te richten voor de chartervaart. De schade loopt dit jaar op tot zo’n 60 miljoen euro, bijna 90% van de jaaromzet.

De chartervaart wordt hard getroffen door de COVID-19 uitbraak. Geen schip kan nu varen. Door annuleringen van geboekte reizen en restituties zijn veel schepen acuut in de problemen, schrijft BBZ-voorzitter Sicko Heldoorn. Met de verwachte handhaving van social distancing, wordt voor zo’n 400 schepen de kans om dit jaar nog te varen steeds kleiner. Een noodfonds kan de omzetschade opgevangen en voorkomen dat er dit jaar, maar ook het volgende jaar, vele ondernemers het onderspit zullen delven.

De ondersteuningspakketten van de regering brengen enige verlichting, maar zullen niet toereikend zijn om de klap van 90 tot 100% omzetverlies op te vangen. Om de vloot te behouden is meer hulp nodig.

Lees het uitgebreide artikel van Dirk van der Meulen in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

BBZ
EOC