Zeilend naar een duurzame toekomst

De nieuwe Nederlandse zeilende vracht en passagiers vaart rederij, EcoClipper, heeft een rapport vrijgegeven dat een beeld schetst van de markt voor zeilende handelsvaart en passagiersvaart.

Het rapport brengt naar voren dat, gedurende de afgelopen tien jaar, deze duurzame alternatieven aan populariteit en bekendheid hebben gewonnen. De oorzaak hiervoor ligt grotendeels bij het stijgende bewustzijn, van bedrijven en consumenten, op het gebied van de gevolgen van de klimaatcrisis. In het onderzoek zijn de bestaande internationale markt cijfers geanalyseerd. Bovendien zijn er een groot aantal interviews afgenomen met belangrijke spelers binnen de industrie zoals: bevrachters, reders en bedrijven die streven naar het verminderen van hun CO2 uitstoot.

Het rapport wordt gepubliceerd in een tijd dat de Corona crisis, en de daaraan verbonden lockdowns, de maatschappij onder grote druk heeft gezet. Ondanks de zeer negatieve gevolgen, is het ook gebleken dat dit, zij het als bijeffect, zorgt voor een vermindering van de uitstoot van schadelijke emissies en een afname van overconsumptie. Toevalligerwijs zijn deze bijeffecten, juist belangrijke in de studie genoemde aspecten, voor het transport door middel van windkracht.

Verder wordt er benoemd hoe zeilende vrachtvaart wordt ingezet voor “het wereldwijde vervoer van ethische producten” en benadrukt hoe deze wijze van vervoeren, op lokale gemeenschappen gebaseerde logistiek bevordert. Zeilend reizen is een term die gebruikt wordt voor “commercieel passagiersvervoer per zeilschip”. Wat belangrijk is, is dat deze industrieën niet zozeer de concurrentie met traditioneel vracht en passagiersvervoer aangaan; op het gebied van kosten en snelheid, maar kijken naar hoe emissievrije alternatieven, voor een duurzame toekomst, geboden kunnen worden.

Hier kan je het rapport als pdf downloaden