Schoonheid van natuur op het Wad, vanavond op TV

In de documentaireserie ’Het Wad’ geeft natuurfilmer Ruben Smit een inkijkje in alles wat speelt in de rijke natuur van het waddengebied. Vijf jaar en meer dan vijfhonderd uur aan materiaal verder wordt de kijkers nu deze vierdelige reeks voorgeschoteld.

De natuurverschijnselen tonen de schoonheid, wreedheid en oneindigheid van het Wad, zo beloven de makers. Smit: „De tv-serie laat de magische rijkdom van het waddengebied zien, van de allerkleinste algen onder water tot de razendsnelle slechtvalk in de lucht.”

De eerste aflevering vanavond speelt zich af in de winter. De zandplaten en banken van de Waddenzee raken bevolkt met honderden grijze zeehonden. Ze zetten er hun pups op de wereld waarna er gevechten uitbreken tussen de mannen om de vruchtbare vrouwen. Onder water ontwikkelt zich nieuw leven: larven van mosselen, zeesterren en kwallen vormen de basis van de voedselketen. Op de kwelders maken duizenden brand- en rotganzen zich klaar voor een lange reis terug naar Siberië.

Smit maakte eerder oa. de documentaires ’Wad, overleven op de grens van water en land’, ’Levende rivier’ en ’De schatkamer van de Veluwe’.

Vanavond, 6 mei op NPO1

BBZ
EOC