Dolfijn zwemt vanaf Frankrijk met zeilend vrachtschip mee naar Amsterdam

Een tuimelaardolfijn is zaterdagochtend met de Tres Hombres de sluis van IJmuiden gepasseerd. Het dier volgde al vijf dagen het Nederlandse zeilende vrachtschip, dat na een tussenstop in Douarnenez vanuit de Carib onderweg was naar Amsterdam. “Vervolgens is de dolfijn met de boot mee door een sluis naar Amsterdam gezwommen. Dat is zeer uniek”, zegt de woordvoerder van stichting SOS Dolfijn.

Volgens SOS Dolfijn komt het bijna nooit voor dat tuimelaardolfijnen voor de Nederlandse kust opduiken. De tuimelaar had al een naam: Zafar, omdat ze regelmatig voor de Franse kust werd gezien. In 2018 zocht het dier contact met zwemmers in een Franse haven. Volgens de pers was er zelfs sprake van een sexueel gefrustreerde dolfijn.

Om de haven uit te komen, moest het dier ook weer door de sluis terug. Op zondag is de Tres Hombres weer terug gevaren naar IJmuiden, tot in de sluis. Toen Zafar naar buiten geschut was ging de Tres Hombres terug naar Amsterdam, waar ze gelost zal worden. Daarna staat een werfbeurt op het programma.

Video: SOS Dolfijn

Stichting SOS Dolfijn en de politie roepen op de dolfijn Zafar met rust te laten. “Tientallen mensen komen kijken en foto’s maken”, zegt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn. “Zafar is buitengaats en kan gewoon naar open zee zwemmen. Maar kennelijk zoekt het dier contact met schepen of mensen.” Van den Berg waarschuwt het publiek dat de tuimelaar ondanks zijn vriendelijk voorkomen een wild dier is.

Foto: Pierre Fromentin op Facebook Fairtransport