Carnival Cruise repatriëert 10.000 bemanningsleden met eigen schepen

Repatriëring van de bemanning is een grote uitdaging voor alle Reders in het COVID-19-tijdperk en cruiseschepen hebben meer bemanningsleden per schip dan vrijwel elk ander type schip. Carnival Cruise Line, waar ook de Holland Amerika Lijn bij hoort, heeft een pragmatische oplossing voor dit probleem gevonden: in plaats van met bemanningsleden van boord te gaan op Amerikaanse bodem voor chartervluchten naar huis, varen zij hun bemanningen terug naar huis met eigen inactieve cruiseschepen. Het plan lijkt een oplossing te zijn voor een meningsverschil met het Amerikaanse Center for Disease Control, omdat ontscheping van de bemanning in de Verenigde Staten geweigerd werd.

De komende dagen zullen achttien (!) Carnival Cruise Line schepen elkaar ontmoeten op een positie buiten de Bahama’s. Ingedeeld per regio gaan bemanningsleden met tenders dan naar ‘hun’ schip wisselen. Na de overdracht vertrekken negen van de schepen met meer dan 10.000 bemanningsleden om ze terug te brengen naar hun thuisland, tot aan de andere kant van de wereld. De overige negen schepen zullen met beperkte bemanning voor de Bahama’s of Panama voor anker gaan. 

Voordat Carnival Cruise Line hun reizen op 13 maart stopzette, had de vloot van 27 schepen ongeveer 29.000 bemanningsleden aan boord. Sindsdien hebben zij meer dan 10.000 bemanningsleden via vluchten gerepatrieerd. Ongeveer 6000 zeevarenden zullen alsnog worden gerepatrieerd door luchtcharters of door de drie schepen die al zijn vertrokken uit Australië en de haven van Long Beach.

De overige bemanningsleden zijn noodzakelijk om de opgelegde schepen te beheren.

Photo: Carnival Cruise Line