Schipper Muider Compagnie doet voorzet voor tijd na coronacrisis

Er is een noodfonds nodig voor de chartervaart, vindt de belangenorganisatie van schippers BBZ. De Muider Compagnie staat er anders in. Het komt aan op vindingrijkheid om de gevolgen van coronacrisis voor de bedrijfstak te bestrijden, meent reder/schipper Menno Hoekstra van de Muider Compagnie.

De tjalken De Rederijker en De Egelantier van de Muider Compagnie hebben hun thuishaven in het stadje aan de monding van de Vecht. „Ook de Muider Compagnie moet alle zeilen bijzetten, maar ik ben minder pessimistisch dan de BBZ”, zegt Hoekstra. Onder het motto Zeil de Vrijheid Tegemoet is de ondernemer gestart met de verkoop van tegoedbonnen voor ’lunch onder zeil’.

Vrijheid
„Met de aanschaf van een voucher helpen gasten ons enorm. De tegoedbon geeft recht om te komen varen, zodra het mag en de kust veilig is”, verduidelijkt Hoekstra. „Speciaal voor dit doel reserveren we een aantal zondagen. Samen met onze toekomstige gasten varen we de nieuwe vrijheid tegemoet door ontspannen en gezellig te zeilen.”

Vanuit de Muider haven wordt koers gezet naar het Markermeer. Op De Egelantier is plaats voor 25 personen. „Als je mensen in deze periode van thuiszitten iets biedt om naar uit te kijken, samen met vrienden en lotgenoten, geef je ze weer een beetje nieuwe moed.” Waarmee de compagniebaas bijna klinkt als een psycholoog.

Lunch onder zeil
De Muider Compagnie hoopt dat de ’lunch onder zeil’ vanaf eind juni, begin juli gevaren kan worden. ,,Als er dan nog niet gezeild kan worden, plannen we zondagen in september in. Natuurlijk blijft de voucher net zolang geldig totdat je aan boord bent geweest en geven we de exacte data door zodra dat kan,” belooft Hoekstra.

Het initiatief van de schipper is een vorm van welbegrepen eigenbelang, maar Hoekstra ziet ook een maatschappelijke aspect. ,,Het is een voorzet voor de tijd na de coronacrisis. Het is niet dé oplossing voor de chartervaart, maar wel een manier om zelf iets te ondernemen. Om niet helemaal vast te komen zitten.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD

BBZ
EOC