Scheepspapieren langer geldig door corona

Scheepscertificaten en bemanningspapieren van Nederlandse zeeschepen blijven langer geldig in verband met de coronacrisis. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bekendgemaakt.

Scheepscertificaten blijven drie maanden langer geldig en persoonsdocumenten zoals vaarbevoegdheidsbewijzen vier maanden. De redersvereniging KVNR en de vakbonden FNV Waterbouw hadden daarop aangedrongen, omdat steeds meer schepen en zeevarenden in de problemen dreigen te komen.

Voor de binnenvaart geldt dat alle certificaten die op 15 maart 2020 nog geldig waren, dit voorlopig ook blijven. Het gaat dan om alle documenten gebaseerd op ROSR, RSP en RPR. Hiermee wordt voorkomen dat er problemen ontstaan doordat keuringen niet meer uitgevoerd kunnen worden.

Wel is het van belang dat je je verzekering op de hoogte stelt van het feit dat je met verlopen papieren vaart. Dit om zeker te zijn dat je verzekerd blijft.

Verlopen papieren
Veel zeevarenden kunnen door alle reisbeperkingen niet op tijd worden afgelost en andersom kunnen veel aflossers niet aan boord komen. Daardoor liepen ze het risico binnenkort met verlopen papieren te zitten.

Ook de rederijen zelf dreigen in de problemen te komen, omdat er geen inspecties aan boord mogen worden uitgevoerd. Die zijn nodig voor de afgifte van bepaalde scheepscertificaten. Met het van kracht worden van een ‘contingency plan’, zoals het ministerie het noemt, wordt dat voorkomen.

Lees het gehele artikel op de bron: Nieuwsblad Transport

BBZ
EOC