Ook voor Clipper Stad Amsterdam onzekerheid

Het onderhoud aan Clipper Stad Amsterdam op Willemsoord liep al achter op schema, maar het coronavirus leidt nu tot extra onzekerheid over het vaarprogramma.

„Met de ingrijpende maatregelen die zijn ingegaan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn we in Nederland en in de gehele wereld in een niet eerder voorgekomen zeer bijzondere situatie beland”, stelt directeur Evert van Dishoeck. „Het raakt ons allemaal en daarmee ook Rederij Clipper Stad Amsterdam.”

In het najaar kwam de clipper naar Den Helder voor een grote refit. Alles werd in het werk gesteld om het grote schip dit voorjaar gereed te hebben voor proefvaarten op de Noordzee. Daarna waren al wat boekingen gedaan door betalende passagiers.

Sail
Die reserveringen moesten worden gecanceld, omdat er onvoorzien meerwerk aan het schip was. Onder meer door vloerdelen die aangetast waren door roest. Nu komt daar ook nog het spook van het coronavirus bij. De Stad Amsterdam staat op de nominatie om tijdens Sail Amsterdam voorop te varen van IJmuiden naar de hoofdstad. Die glansrol gaat door als Sail door gaat. Maar hoe het met de daarna geplande wereldreis moet, dat is momenteel koffiedik kijken. In principe is deze SDG Worldtour gecancelled.

Mei
De verwachting is nog steeds dat de Clipper Stad Amsterdam halverwege de maand mei de scheepswerf op Willemsoord zal verlaten en dat het vaarschema wordt opgepakt. De directeur: „Op dit moment zijn er nog veel onzekerheden en moeten wij afwachten wat de toekomst gaat brengen.”

EOC
BBZ