Nederlandse zeeschepen komen terug naar huis

Blog – bijgewerkt op 23 maart
– Verschillende zeilende zeeschepen komen op dit moment terug naar Nederland. Door het Corona virus zijn de zeilschepen niet meer welkom in verschillende buitenlandse havens. Ook annuleren de gasten massaal de zeiltrips op deze schepen, of mag er niet meer gevlogen worden. Het wisselen van bemanning of gasten is nauwelijks of niet meer toegestaan.

Naast bemanning zijn op sommige schepen ook nog opvarenden, voor wie een terugreis naar hun land van herkomst georganiseerd moet worden. Terwijl een aantal schepen vast zitten in quarantaine, zijn een groot aantal schepen onderweg terug naar Nederland.

Sommige havens op de route van zeilschepen terug naar NL zijn gesloten dan wel zeer beperkt toegankelijk. Bijvoorbeeld Sint Maarten, Bermuda en de Azoren hebben hun havens voor gesloten verklaard. Echter kun je wel via een aanvraag bij een lokale agent bunkers en stores verkrijgen, maar alleen beperkt en onder zeer strikte voorwaarden. 

Een zeer handig overzicht van de maatregelen van havens zijn te vinden op deze online-kaart, welke continu geupdate word.

Op dit moment zijn er verschillende zeilschepen onderweg vanuit de Carieb naar Nederland, zoals de Gulden Leeuw, de Twister, de Eendracht en de Wylde Swan. De Oosterschelde komt van de Kaap -Verdische eilanden terug en de Morgenster komt met vijf man bemanning terug vanuit de Middellandse Zee.
Bark Europa kwam vervroegd terug van Antarctica aan in Ushaia. De gasten konden nog met het vlegtuig vertrekken. Maar op 17 maart werd duidelijk dat ze in ieder geval tot 31 maart in Ushaia moesten blijven. In quarantaine met 20 bemanningsleden aan boord. Ze zorgen dat het schip in goede conditie blijft, klaar om weer uit te varen.

De logger Tecla is zondagmiddag aangekomen in Kaapstad, Zuid Afrika. Met een walteam wat al eerder aankwam wordt gezocht naar opties om verder te varen. En het is zoeken hoe de gasten weer naar huis komen.

De grotere evenementen voor de zeeschepen zijn afgezegd of vooruitgeschoven, zoals de Race of the Classics, Hafengeburtstag Hamburg en de Kieler Woche.

De schepen kunnen gerust naar Nederland komen, de Kustwacht meldt hierover o.a.:

 • In Nederland wordt de MDoH gebruikt om eventuele infectieziekten te melden aan de autoriteiten. In sommige landen wordt gewerkt met een gele (quarantaine) vlag. Dit is in Nederland niet noodzakelijk
 • Alle zeeschepen dienen tijdig een correct ingevuld MDoH in te sturen. Vermeld duidelijk:
  • eventuele klachten van bemanningsleden die relevant zijn (zie definitie)
  • eventueel aan boord getroffen maatregelen (zoals isolatie)
  • of er contact is geweest met een Radio Medische Dienst en waarom (TMAS/RMA)
 • Als MDoH tijdig is opgestuurd kan een schip elke NL haven aanlopen
 • Zodra een schip een MDoH heeft ingestuurd en deze beoordeeld is door de GGD, wordt aan de kapitein aangegeven of extra maatregelen nodig zijn
 • Passagiersschepen met potentiële besmette opvarenden dienen zo spoedig mogelijk contact te leggen met de Port Health Authority Rotterdam (zie onder)
 • Wanneer een schip alsnog een gele vlag voert, verzoeken wij dit aan het Haven Coördinatie Centrum door te geven (0031 10 252 1000 of VHF kanaal 11)

Actuele informatie hierover vind je hier bij de Kustwacht: Coronavirus- en preventie aan boord van zeeschepen – Versie 16-03-2020

EOC
BBZ