Zwaar weer voor chartervaart

Vrijdag 13 maart kwamen bestuursleden en de Vlootdag-Commissie van de Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen bij elkaar om de Vlootdag 2020 te bespreken.

Kijkend naar de richtlijnen van de regering en naar de onzekerheden over hoe de situatie half april zou zijn, werd besloten de Vlootdag af te gelasten. De teleurstelling was groot, maar men besefte het kon niet anders. Er waren al een handvol annuleringen door reisorganisaties gemeld. Toch werd hoopvol en vol goede moed aan het slot van de vergadering de datum voor de Vlootdag 2021 vastgesteld: 10 april 2021.

Een weekend begon waarin over de hele wereld steeds strengere maatregelen werden uitgevaardigd. Grenzen gingen dicht en in België en Duitsland werd reizen zeer moeilijk of niet toegestaan. Hierdoor vallen direct twee voor de Bruine Vloot zeer belangrijke markten weg. Vóór de Cororna-crisis zag het seizoen 2020 er florissant uit; vroeger dan anders waren aan het begin van het jaar al veel zeiltochten geboekt en met name de grote schepen hadden veel Duitse schoolreizen op het programma staan.

Maandagmorgen begon met veel annuleringen, ook uit Nederland. Een houdster van een Harlinger boekingskantoor: “Ik ben nu heel verdrietig. Het leek echt een topjaar te worden, we hadden in januari al de omzet van de afgelopen jaren bereikt en nu gebeurt dit! Ik houd mijn hart vast, het voorseizoen moeten we als verloren beschouwen. Inmiddels zijn al 25 á 30 procent van de boekingen afgezegd”. Een ander: “Het moet eind mei wel los kunnen anders is het hele seizoen verloren. Juni tot september is onze piek en we kunnen nu eenmaal niet doorschuiven in de tijd”.

Zeventig schepen, zeventig ondernemers in Harlinegn zien de komende tijd met grote zorg tegemoet. Inkomsten vallen weg, maar de kosten blijven doorlopen. Stilliggen aan de kade en langzaam je levenswerk ten onder zien gaan? Maar ook zeventig Harlinger ondernemers die al eerder in moeilijke tijden veerkracht hebben getoond en die vol vertrouwen zullen knokken om met hulp van de gemeenschap te overleven.

Lees het gehele artikel op de bron: Harlingen Boeit

Foto: zeilcharter Boreas

BBZ
EOC