Schipper Gaby werd verliefd op de Zeeuwse wateren

ZIERIKZEE – Weg wilde ze, zo snel als maar kon. Toen schipper Gaby Koomen de klipper Nieuwe Maen kocht, was ze van plan Zeeland rap te verlaten. Negen jaar later ligt ze nog altijd aan ’t Luitje in Zierikzee. Gék op het Zeeuwse water, net als buurman Marc Westerburger van klipper Morgenster

Ooit droomde de uit Noord-Hollandse Koomen van een schip waarmee ze het IJsselmeer en de Waddenzee kon bevaren. Dat bleek onbetaalbaar en zo kwam ze in Zeeland terecht. Daar kocht ze de Nieuwe Maen, inclusief de verplichting het eerste jaar alle boekingen in Zierikzee keurig af te werken. Daarna zou ze vertrekken, dacht ze. ,,Maar dat heb ik niet gedaan. Ik vond het hier leuk.”

Het leek wel buitenland
Zwaar was het wel, dat eerste jaar. Ze kende het vaargebied niet en had geen vaste matroos. ,,Maar ik vond de mensen leuk. En de natuur prachtig. De eerste tocht die ik maakte was over de Grevelingen. Ik dacht: ik ben in het buitenland beland. Mediterraan gebied. Met dat heldere water en die leuke eilandjes. Het is prachtig vaarwater hier en ik hou van de rust.”

Toffe buren aan ’t Luitje
Alleen is Koomen allang niet meer. Ze heeft een netwerk van vrienden en betrokken passagiers opgebouwd. En ze heeft toffe buren. Aan ’t Luitje ligt de Nieuwe Maen kop-aan-kont met klipper Morgenster en de tjalk Scaldis. Alle drie schippers zitten in de klusstand. Winter en het vroege voorjaar worden gebruikt om roestplekken weg te werken, filters en olie te verversen, vloeren te vernieuwen en zelfs, zoals bij Scaldis het geval is, complete masten te vervangen.

Lees het gehele artikel op de bron: PZC

BBZ
EOC