Passagierslimiet op veerboten waddeneilanden

Maandag 16 maart werd bekend dat beide veerdiensten, Wagenborg naar Ameland en Schiermonnikoog, en Doeksen naar Vlieland en Terschelling, de capaciteit van hun boten terugbrengen naar een derde van de normale capaciteit. Voor Wagenborg betekent dit de normale veerdienst naar Schiermonnikoog terugbrengen van 1000 naar 350 passagiers, de boot naar Ameland van 1200 naar 400 en de snelboten van 48 naar 16.

Ook zijn verschillende recreatieparken op de eilanden gesloten tot 6 april.

De Duitse eilanden in de Noord- en Oostzee zijn per direct voor toeristen gesloten. Dat wilde de partij Samen Terschelling ook wel. Ze vroegen gisteren een extra raadsvergadering aan om een stop op inkomende toeristen in te stellen. Mensen die voor hun werk op het eiland moeten zijn, zijn welkom, maar reizen voor plezier moet uitgesteld worden. Samen Terschelling ziet dat als een verplichting naar ouderen en zwakkeren op het eiland om hen te beschermen tegen het coronavirus. De stop zou gehandhaafd moeten blijven totdat de horeca weer open mag.

De spoedvergadering komt er niet omdat andere partijen en de burgemeester tegen zijn. Volgens de burgemeester kan de gemeenteraad niets doen omdat de voorzitter van de Veiligheidsregio alle bevoegdheden op dit gebied heeft. De andere fracties houden zich aan de landelijke richtlijnen waarbij nog geen sprake is van regio’s op slot zetten.

EOC
BBZ