Batavia Haven dicht voor schepen met meer dan 100 opvarenden

Vanaf vrijdag 13 maart 2020 is een noodverordening van kracht in de veiligheidsregio Flevoland. Dit betekent dat de voorzitter van de Veiligheidsregio Flevoland heeft besloten om ter bescherming van de veiligheid en de gezondheid alle evenementen met meer dan 100 personen in de regio in de periode van 13 maart tot en met 31 maart 2020 af te gelasten. Dit geldt ook voor publieke locaties, zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.

Voor de Batavia Haven betekent het dat passagiersschepen met meer dan 100 opvarenden (passagiers inclusief bemanning) aan boord, niet kunnen afmeren voor een bezoek aan de haven.

Batavia Haven staat aan de vooravond van een steeds drukker wordend riviercruiseseizoen. Er worden circa 200 riviercruiseschepen verwacht in april en mei. Volgens directeur Joop van Diest heeft de sector zelf ook al maatregelen genomen: “De grotere rederijen hebben al laten weten hun schepen stil te leggen tot in ieder geval 1 mei van dit jaar. Dat betekent voor ons dat een groot aantal schepen dus ook niet naar Lelystad komt. Toch is het van belang dat wij, in lijn met de noodverordening, nu laten weten dat schepen met meer dan 100 opvarenden niet kunnen afmeren in onze haven.”

Komende week zouden 20-25 zeilende charterschepen naar de Batavia Haven komen om 600 Duitse jongeren aan boord te nemen: “De organisatie in Duitsland heeft zelf deze week het besluit genomen deze reis te annuleren en een nieuwe datum te zoeken. Heel vervelend voor de schippers die daarmee tegen een behoorlijke inkomstenderving oplopen.”, vertelt Van Diest.

Het annuleren van een groot aantal bezoeken van riviercruiseschepen hakt er ook bij Batavia Haven flink in: “De maanden april en mei zijn voor deze sector onze topmaanden. Ik verwacht dat zo’n 80% van deze omzet wegvalt.” aldus Van Diest.

EOC
BBZ