Nederlandse EcoClipper weer een stap dichterbij

De bouw van een emissievrij zeilend vrachtschip, de Ecoclipper, is weer dichterbij gekomen. Er is een team samengesteld dat gaat werken aan de ontwikkeling van het prototype EcoClipper500, en er zijn de eerste afspraken gemaakt voor de financiering.

Naast een raad van adviseurs en ambassadeurs heeft EcoClipper nu ook een kantoor-team samengesteld, met daarin ook oprichter en kapitein Jorne Langelaan. Daarnaast zijn er verschillende lezingen en gesprekken geweest, onder andere met cowdfunding platforms. Hierdoor zijn de plannen voor de crowdfunding aangepast: in augustus wordt een grote actie opgestart waarmee de bouw van het eerste schip zal worden gefinancierd. Op korte termijn betekent dit dat er hard gewerkt gaat worden aan de details van de EcoClipper500 plannen. Daarnaast wordt er gewerkt aan een samenwerkingsverband tussen handelaren en bevrachters voor zeilschepen.

Internationaal komt er steeds meer aandacht voor de zeilende vrachtvaart op zee. Gesteund door organisaties als de International Wind Ship organisation (IWSA) of de Sail Cargo Alliances (SCA) zijn verschillende schepen gerefit zoals de Italiaanse Brigantes, de schoener Avontuur of de voormalig Nederlandse logger Galant. De Kwai, Greyhound, Tres Hombres en Nordlys varen al langer met vracht op zee. In Costa Rica wordt gewerkt aan een nieuwbouw zeilend vrachtschip, de Ceiba. En nu is er een plan voor de bouw van een nieuwe driemaster in Nederland.

Het uitgangspunt voor de Ecoclipper ligt in de geschiedenis. Via het Rotterdams Maritiem Museum zijn de bouwtekeningen opgevraagd van de meest succesvolle klippers uit de Nederlandse geschiedenis. Hierbij kwam de klipper Noah naar boven, gebouwd in 1857 als een handels-schip tussen Nederland en Oost Azië. De architecten van Sailvolutions hebben haar lijnen aangepast aan de huidige kennis, maar de fraaie boeg en de grote holte zorgvuldig behouden. De driemast-volschip tuigage maakt haar een goede zeiler, en geeft haar goede mogelijkheden voor het laden en lossen.

De Ecoclipper wordt 59 meter lang en zal zo optimaal mogelijk worden ingericht om met 500 ton stukgoed te varen. Door de bouw van een tweendek in het 5 meter diep stekende schip zijn er ook mogelijkheden voor 12 passagiers en 36 trainees. Het schip wordt getuigd als een driemast volschip met 850 m2 zeil.

Kijk hier voor meer inf of om je aan te melden voor de nieuwsbrief