‘Werelderfgoedcentrum Lauwersoog is ook met 20 meter te hoog’

Meerdere natuur- en milieuorganisaties ageren opnieuw tegen het Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog. Het gebouw zou ook met 20 meter te hoog worden.

Gemeenteraad Het Hogeland wordt woensdagavond gevraagd in te stemmen met het bestemmingsplan waarbij het Werelderfgoedcentrum (WEC) 20 meter hoog kan worden. Dit is 10 meter lager dan in 2018 was gepland, en het oppervlak gaat terug van 16.000 naar 8000 vierkante meter.

Maar meerdere organisaties vinden ook 20 meter te hoog. ,,Bouw niet hoger dan omliggende panden als vishandel Sterkenburg of restaurant Schierzicht’’, zegt Maarten Snel een van de bezwaarmakers. ,,Zorg dat het pand niet te prominent wordt en dat het opgaat in de skyline van het havengebied. Als je eenmaal 20 meter hoog mag bouwen, leert de ervaring dat dat vroeg of laat ook gebeurt.’’ Ook als het pand lager – dus kleiner – wordt, blijft er volgens hem voldoende ruimte voor alle organisaties en functies.

R.J. Cleveringsluizen
De gemeente gaat uit van 20 meter omdat de R.J. Cleveringsluizen zo hoog zijn. Snel vindt dat geen goed uitgangspunt. ,,Die liggen buiten het bestemmingsplan en zijn voor de veiligheid. Dat is niet te vergelijken.’’

Zijn visie wordt onderschreven door onder andere de Waddenvereniging, Natuurmonumenten, Wadvaarders, Stichting Wad, Toerzeilers en Kanobond Nederland. Zij hebben een gezamenlijke brief naar alle fractievoorzitters gestuurd waarin staat dat als de gemeente deze bouwhoogte toestaat, ze bezwaren kunnen verwachten.

Lees het gehele artikel op de bron: LC Plus

Afbeelding: het werelderfgoedcentrum dat in 2018 werd afgewezen

BBZ
EOC