Vergrijzing zeilchartervaart vraagt om nieuwe initiatieven

Vergrijzing en veranderende klantwensen vragen om nieuwe initiatieven in de traditionele zeilchartervaart. Vanuit die noodzaak zochten de Harlingse boekingskantoren Traditional Sailing Charter (TSC) en de coöperatie Historische Zeilvaart Harlingen nauwer contact. En met succes.

De twee kantoren zijn al decennia lang actief in de branche. Net zoals de meestal nogal eigenzinnige schippers gingen ze vooral uit van eigen kracht. Toch werken ze sinds vorig jaar nauwer samen. ‘We hadden gehoopt nog jaren te kunnen doorgaan op de huidige voet’, zegt Agnes Sonneveld, spin in het web van de Historische Zeilvaart. ‘We wisten altijd wel dat we ons enigszins op de grens bewogen van het mogelijke. Met een negental aangesloten schepen zit je nu eenmaal met budgettaire beperkingen.’

Manuel Lommatzsch, directeur van TSC, herkent het probleem, al bestonden er voor hem ook andere goede redenen om eens te buurten met de ‘concullega’s’. ‘Ik word er niet jonger op en het zou wel eens tijd kunnen zijn om Stella, één van mijn dochters, de ruimte te geven.’

Lees het uitgebreide artikel van Gijs van Hesteren in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

Afbeelding: Agnes Zonneveld (links) en Wies van Hesteren voor het gezamenlijke planbord, met alle schepen van TSC en de Historische Zeilvaart in één oogopslag. (Foto Gijs van Hesteren)

BBZ
EOC