Vaarbevoegdheden bijhouden of vernieuwen

Langzaamaan nadert het vaarseizoen weer voor het gros van de zeilende chartervaart. Schepen zoeken bemanningsleden en bemanningsleden zoeken schepen. Op de zeeschepen worden STCW-certificaten afgestoft en gecontroleerd: is alles nog up-to-date? Niets verlopen? En hoe zit het met de vaarbevoegdheden en monsterboekjes?

Het aanvragen van deze levert bij sommige mensen stress op. Vaak tijdens de aanvraag, soms, op basis van eerdere ervaringen of gruwelverhalen van anderen, van tevoren al. Het is niet altijd evident wat je nou moet meesturen, in welke vorm en wanneer.

Uiteraard kan men de hulp van Rood Boven Groen inschakelen. Maar het is zeker mogelijk en eigenlijk niet heel ingewikkeld om het zelf te doen!

Velen kennen de flowcharts voor vaarbevoegdheden van Rood Boven Groen al; vrij te raadplegen door iedere geïnteresseerde: flowcharts

Sinds kort is er op de website ook een geschreven hulp bij het aanvragen van vaarbevoegdheden te vinden. Hierin veel tips en trucs om bij het aanvragen onnodige kosten en frustratie te voorkomen: klik hier voor deze hulp

Foto: Janet Frieling

BBZ
EOC