Pieperrace – Volendammer zeilspektakel van allure

Op zaterdag 4 en zondag 5 april wordt voor de 36ste keer de Pieperrace gevaren voor de kust van het gastvrije Volendam. Dit jaarlijks evenement is het begin van het vaarseizoen. De zeilende beroepsvaart, maar ook andere traditionele platbodems kunnen deelnemen. Er wordt gevaren in verschillende klassen platbodems: Tjalken onder/boven 21 meter, Skûtsjes, Klippers onder/boven 27 meter, Aken en Visserijvaartuigen.

De start en finish zullen voor de Volendammer haven plaats vinden. Dus ook voor het publiek op de dijk is deze zeilwedstrijd van de “bruine vloot” een aantrekkelijk kijkspel. Bovendien zal ‑ net als vorige jaren ‑ in de haven de stand bijgehouden worden op een scorebord en zal een spreekstalmeester de race becommentariëren.

Deze wedstrijd voor traditionele zeilschepen houdt de herinnering in ere hoe de Volendammer Kwakken (grote botters die alleen in Volendam voorkwamen), gedurende de periode 1943-1945, werden gebruikt om aardappelen (piepers) over te zeilen vanuit Friesland. De piepers waren ‑ onder andere ‑ bestemd voor de Amsterdamse ziekenhuizen.

Volgens het programma worden de schepen op Vrijdag 3 april in de haven van Volendam verwacht. Er kan dan worden ingeschreven.

Kijk hier voor meer info

BBZ
EOC