Eerste overtocht nieuwe veerboten Doeksen op vrijdag 10 april

De nieuwe schepen van Doeksen zijn bijna klaar. Als er geen tegenslagen meer komen, maken de Willem Barentsz en de Willem Vlamingh in maart proefvaarten op de Waddenzee. Doeksen meldt op haar website denieuweschepenvandoeksen.nl dat de Willem Barentsz voor het eerst met passagiers vaart op vrijdag 10 april. De Willem Vlamingh volgt daarna zo spoedig mogelijk.

Allerlei systemen zijn uitvoerig getest, maar het belangrijkste, de nieuwe LNG-motoren (Liquefied Natural Gas) nog niet. Dat kan pas als beide schepen uitvoerig zijn goedgekeurd door inspecteurs van Lloyd’s Register of Shipping (LRS).

Daarna mag het gas als brandstof worden geladen. Voordat dat zover is, moeten eerst alle systemen op temperatuur worden gebracht: het duurt drie dagen om die op -162 graden Celsius te brengen met vloeibaar stikstof. Dan kan er LNG worden geladen en de motoren, en alle systemen die daaraan gekoppeld zijn, worden gestart.

In de tussentijd kan met behulp van walstroom wel van alles getest worden. Leerlingen van de Maritieme Academie gaan bijvoorbeeld de evacuatiesystemen, de glijgoten en reddingsvlotten, uitproberen.

In maart volgen dan de proefvaarten waarbij de bemanning kan oefenen met het varen, aanmeren en manoeuvreren met de nieuwe schepen.

Kijk hier voor meer info

BBZ
EOC