Burgemeester Van Gent: zuidelijke vaarroute gebruikt, ondanks de storm

De controversiële zuidelijke vaarroute boven de Waddeneilanden werd zondag gewoon gebruikt, ondanks de heftige storm en een waarschuwing van de Kustwacht. Er is veel discussie over de vaarroute na de containerramp waarbij de MSC Zoe honderden containers verloor. Desondanks kiezen kapiteins ervoor om de route te nemen terwijl het hard waait. Burgemeester van Schiermonnikoog Ineke van Gent maakt zich zorgen over de gevolgen.

“Het punt is dat de Kustwacht een dringend advies geeft aan schepen om bij slechte weersomstandigheden de zuidelijke route niet gebruiken. Maar helaas is het niet zo dat zij dat advies dwingend op kunnen leggen,” legt burgemeester Van Gent uit. In november waarschuwden de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en de Kustwacht dat de zuidelijke vaarroute voor grote schepen gevaarlijk kan zijn. Bij sommige wind- en golfcondities en getijde kan het leiden tot het kantelen en slingeren van schepen. Een maand later kreeg een motie om de route te sluiten steun van diverse partijen in de Tweede Kamer.

Zuidelijke route gebruikt bij storm Ciara
Ook met de storm van zondag is de route boven de eilanden gebruikt. Van Gent: “Nu zijn er gisteren vijf schepen geweest die over de zuidelijke route wilden varen. Vier daarvan hebben dat advies overgenomen, maar eentje ook niet. Die is gewoon doorgevaren. Nu was er zuidwestenwind, dus iets minder risico, maar de wind kan zomaar draaien. We willen niet nog een keer meemaken wat we vorig jaar meemaakten met de MSC Zoe.”

Ook Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) vindt dat minister Cora van Nieuwenhuizen nu echt vaart moet maken met de afsluiting van de gevaarlijke zuidelijke scheepvaartroute boven de Waddeneilanden. Ze dient hierover schriftelijke vragen in samen met GroenLinks en D66.

De Graaf vindt dat de minister zo snel mogelijk samen met Duitsland een voorstel moet indienen bij de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) in Londen om de zuidelijke vaarroute permanent af te sluiten voor grote containerschepen. ,,Dit is van belang uit het oogpunt van veiligheid, de leefbaarheid op de Waddeneilanden en om verdere schade aan het kwetsbare natuurgebied te voorkomen.’’

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland

Afbeelding: de noordelijke en de zuidelijke route boven de Waddeneilanden

EOC
BBZ