Bevlogen zeekapitein verkiest koude streken

Zo heel vaak zijn ze niet in Harlingen, Elskarin Klarenbeek en Anne Kooistra. De hele wereld is hun werkterrein. Toch komen ze graag terug in het Friese havenstadje. Daar begon ooit hun beider carrière in de ‘bruine vloot’. Schuttevaer zocht Elskarin op, aan boord van de Nomad, een kitsgetuigde Colin Archer.

Dat ze de nodige zeemijlen achter de rug heeft is haar aan te zien. De verre blik, gericht op de horizon; de zelfverzekerde uitstraling; de door zout water en passaatwinden geboetseerde gelaatstrekken. Haar Linkedin-profiel meldt onder meer: kapitein zeilschepen wereldwijd, eigenaar Scheepstimmerbedrijf La Madera.

‘Via mijn vader is het varen mij met de paplepel ingegoten. In mijn eerste jeugdherinneringen was hij altijd bezig, vanuit Monnickendam met botters vooral. Hij was gestopt met zijn baan aan de wal en ging fulltime charteren, met een tjalk op de Oostzee. Als maatje ging ik een paar jaar met hem mee. Uiteindelijk ging ik zelf schipperen. Het eerste jaar met de klipper Omega en vervolgens met andere schepen. Dat heb ik 10, 12 jaren volgehouden, totdat ik overstapte naar het zeilschip De Tukker.

Lees het uitgebreide artikel van Gijs van Hesteren in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

Foto: Gijs van Hesteren

EOC
BBZ