EU en olieconcerns steken miljoenen in windaandrijving

De Europese Unie heeft ruim vijf miljoen euro beschikbaar gesteld voor een project om windaandrijving op koopvaardijschepen verder te ontwikkelen. Het geld wordt besteed voor onderzoek naar zeil- en rotoraandrijving.

Het project wordt uitgevoerd in Denemarken en gecoördineerd door de Rådet for Grøn Omstilling, de Raad voor Groene Verandering. Deelnemers zijn producenten van windsystemen, universiteiten en reders. Parallel aan dit project loopt een initiatief van de organisatie Oil and Gas Climate Initiative (OGCI), die de Finse rotor sails-fabrikant Norsepower een kleine acht miljoen euro beschikbaar heeft gesteld om de productie te kunnen opvoeren en meer R&D te kunnen doen.

Nieuwe zeilen
De bijdrage aan Norsepower moet ertoe leiden dat de rol van het bedrijf wereldwijd wordt versterkt. Tot nu toe staan rotorsails op drie Europese schepen, het RoRo-schip Estraden, de cruiseferry Viking Grace en de tanker Maersk Pelican.

Lees het uitgebreide artikel van Willem de Niet in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

Afbeelding: Een bulkcarrier met VentiFoils zou gemakkelijk meer dan 10% brandstof kunnen besparen. (Afbeelding Conoship)