Chartervaart ontvangt ondernemend Harlingen

Het was 23 januari om 8.00 uur ongewoon druk aan de ‘stille kant’ van de Zuiderhaven. De Business Club van Ondernemend Harlingen had een Nautisch Nieuwjaarsontbijt voor haar leden georganiseerd. Op een van de meest luxe charterschepen van Harlingen, zeilschip de ‘Store Baelt’ van Aart Puper en Anna Hagemann, was het dek met tentzeil overkapt om zo voor de gasten een beschutte ruimte te creëren. In4More had binnen voor een gezellige sfeer gezorgd met uitgekiende verlichting. De kou werd verjaagd door een heteluchtkanon.

Olaf Hermus van de Business Club heette alle aanwezigen hartelijk welkom. Hij liet weten dat er kosteloos gebruik kon worden gemaakt van dit prachtige schip, waarvoor dank aan eigenaars Aart Puper en Anna Hagemann. Het luxe ontbijt dat voor de gasten klaarstond kwam van bakkerij Elsinga. “In alle onbescheidenheid kunnen we zeggen dat het goed gaat goed met onze club”, zei Hermus. “Inmiddels 135 leden. Leden vanuit alle windrichtingen. We hadden het gehoopt en het gebeurt. Blijkbaar hebben we toch iets te bieden.”

Na een inleiding door Olaf Hermus kreeg Paul Scheffer, voorzitter van de Vereniging Bruine Zeilvaart Harlingen het woord. Scheffer gaf een boeiende uiteenzetting over de historie van zeilschip Store Baelt, die als vrachtvaarder gebouwd is in 1929 op de toenmalige werf J. Vos te Groningen. Verder kwam het reilen en zeilen van de zeilcharterschepen in Harlingen ruim aan bod. Inmiddels telt de vloot ongeveer 70 schepen die lid zijn van de VBZH. Het totaal aantal charterschepen in Nederland ligt tussen de 200 en 250. Harlingen is de grootste thuishaven en draagt dan ook sterk bij aan de economie van Harlingen (overnachtingen, cateringbedrijven, supermarkten).

Tot slot liet voorzitter Scheffer weten dat de buitenwereld steeds meer invloed heeft op de werkzaamheden en noemde het voor het bestuur een onrustige periode. Zo wordt het wadlopen in het voorjaar door Den Haag ernstig beperkt. “Rampzalig voor onze markt.” Positief is het oplossen van het parkeerprobleem en het opknappen van twee eilander havens. “Toch moeten we opletten dat wij onze ligplaatsen kunnen blijven behouden.” Scheffer wees zijn aandachtige luisteraars nog even op de komende Vlootdag op zaterdag 18 april. Deze zal in het teken van duurzaamheid staan. “Zorg dat u er op deze dag bij bent.”

Lees het gehele artikel op de bron: Harlinger Courant