Bakdekker ’herboren’ bij Watertaxi Hoorn

Watertaxi Hoorn van Bram Nijenhuis heeft een nieuw schip aan zijn vloot toegevoegd: een klassieke bakdekkruiser uit 1933. Kirstin Koning, zijn vaste medewerkster, doopte het schip ‘Nieuw Hoorn’, naar het VOC-schip van schipper Willem Bontekoe.

Al ruim 9 jaar vaart de Watertaxi in Hoorn waarbij ook regelmatig over het Markermeer gevaren wordt. Aangezien de (elektrische-) sloepen ook steeds meer ingezet worden voor rondleidingen door Hoorn is er aan de vloot een wat sneller schip toegevoegd.

Wrak
Meer dan tien jaar lang lag de karakteristieke bakdekkruiser, kortweg bakdekker genoemd, aan een steiger in Hoorn, het motorjacht uit 1933 ging zienderogen achteruit. Bram Nijenhuis had de bakdekker al een tijdje op het oog. De elektrische sloepen van de Watertaxi worden steeds meer ingezet voor rondleidingen door Hoorn. Nijenhuis had behoefte aan een wat sneller schip. Met de vorige eigenaar kwam hij in de kroeg tot zaken.

Comfortabeler
Dat was in september vorig jaar. Sindsdien heeft hij samen met in totaal elf vrijwilligers van de Watertaxi het schip opgeknapt. Hierbij is het model zelfs verbeterd, om comfortabeler over het Markermeer te kunnen varen. De kielbalk is met ruim zes centimeter verlengd en er zijn kimkielen op de zijkant aangebracht, voor extra stabiliteit.

De nieuwe aanwinst komt op een goed moment. Met de Nieuw-Hoorn is de Watertaxi in staat vaartochten te maken naar bijvoorbeeld de Marker Wadden, Enkhuizen, Edam, Volendam en Marken. Ook door de aanleg van het stadsstrand zal Hoorn volgens Nijenhuis steeds meer behoefte hebben aan goede verbindingen over water. Zelf heeft hij straks meer tijd, omdat museumschip Halve Maen, waarvan hij sinds 2015 de schipper is, per 31 maart Hoorn voorgoed verlaat.

BBZ
EOC