Minister: in elk geval geen tunnel naar Ameland

Er komt in elk geval geen tunnel van de vaste wal naar Ameland, als het aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat ligt. Dat schrijft ze dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Een tunnel zou een van de drie mogelijkheden zijn om Ameland beter toegankelijk te maken, maar volgens Van Nieuwenhuizen hoeft die optie niet onderzocht te worden.

De provincie Fryslân en de gemeenten Ameland en Noardeast-Fryslân adviseren de minister juist om wel alle opties te laten onderzoeken. Het gaat om het verbeteren van de bestaande vaarverbinding, verplaatsing van de aanlegplaats van de veerboot van Holwerd naar Ferwert en dus een tunnel. Ze zeggen wel dat een tunnel het minst waarschijnlijk is.

Dat de minister de tunnel niet verder wil laten onderzoeken, heeft te maken met de complexiteit. Het zou veel geld kosten om zoiets te maken en te onderhouden. Dat is het niet waard volgens de minister, omdat er daarvoor niet voldoende mensen van en naar het eiland reizen. Bovendien zou het niet goed zijn voor de ‘sociaal-economische structuur’ van Ameland en van het Waddengebied. Wat ze daarmee precies bedoelt, licht de minister verder niet toe in de brief.

Radicale maatregelen
Er zijn geen eenvoudige oplossingen voor het toegankelijkheidsprobleem van Ameland. Op de vaarroute zijn geregeld grote vertragingen. Om betrouwbare reistijden te kunnen garanderen, zijn radicale maatregelen nodig, zeggen de betrokken partijen. Oplossingen moeten in het gunstigste geval in 2029 klaar zijn, het jaar dat de nieuwe vergunning voor het vervoer naar het eiland ingaat.

Lees het gehele artikel met video op de bron: Omroep Friesland

BBZ
EOC