2019 een druk reddingsjaar voor Enkhuizer redders KNRM

In 2019 zijn de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 2.458 keer uitgevaren en werden 4.258 mensen gered of geholpen. Dat is iets minder dan vorig jaar, maar passend in het gemiddelde van de laatste jaren. Opvallend is de stijging van het aantal acties ten behoeve van de binnenvaart en koopvaardij. KNRM reddingstation Enkhuizen kwam in 2019 104 keer in actie en behoord daar mee wederom tot de top zes van drukste reddingstations in Nederland.

Op zee en aan de wal.
Alle reddingsacties en hulpverleningen worden gecoördineerd door het Kustwachtcentrum in Den Helder. De Kustwacht telde vorig jaar 1.615 incidenten op het water. Voor deze incidenten werden 2147 KNRM-eenheden ingezet. Daarnaast heeft de Kustwacht ook andere varende en vliegende diensten ter beschikking. Voor hulpverleningen en reddingen op het strand werd de KNRM vorig jaar meer ingezet dan andere jaren. Dit zijn voornamelijk zoekacties naar vermiste personen (95 keer) en assistenties bij gewondenvervoer voor ambulancepersoneel (104 keer). De KNRM zet hiervoor grote hulpverleningsvoertuigen in. Deze inzet wordt gecoördineerd door de meldkamers van de Veiligheidsregio’s.

Reddingstation Enkhuizen
De vrijwilligers van KNRM reddingstation Enkhuizen voeren het afgelopen jaar 104 keer uit om in problemen geraakte watersporters en beroepsvaarders te helpen op het IJsselmeer en het Markermeer. Ook het afgelopen jaar betroffen motorproblemen de nummer een oorzaak voor een alarmering van onze reddingboten. Gevold door aan de grond geraakte jachten en op nummer drie medische inzetten, zowel op het open water als ook assistentie’s aan de ambulancedienst in het havengebied.

Meest in het oog springende acties waren de zoekacties naar een vermiste zwemster op het Markermeer en een verdronken automobiliste in het IJsselmeer. Een zinkend charterschip met gehandicapten en de medische evacuatie van een persoon met brandwonden.

Bron en foto: KNRM

BBZ
EOC