Nieuwe taken KNRM-schippers: niet alleen maar wachten op de pieper

Het werk van beroepsschippers bij de KNRM wordt afwisselender. De oude invulling, met veel wachttijd, spreekt kandidaten niet meer aan.

De KNRM spreekt van de ‘beroepsschipper 2.0’, vertelt woordvoerder Kees Brinkman. De vernieuwing bestaat er vooral uit dat de professional zijn kennis van de zeevaart actief deelt. Bijvoorbeeld door vrijwilligers op te leiden, ook op andere stations.

De reddingmaatschappij heeft vooral posten die volledig op vrijwilligers draaien, maar van oudsher zijn er tien stations die ook professioneel bezet zijn. In Friesland zijn er drie, op Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. De KNRM vindt het belangrijk de kennis en het ‘nautisch geweten’ van beroepsmensen in huis te hebben, zegt Brinkman.

Vaak is het wachten op de pieper
De wensen van schippers op de reddingboten zijn de afgelopen twintig jaar echter veranderd. Vooral de lange wachtperioden tussen de uitrukken vormen een struikelblok. Er is niet elke dag een reddingsactie. Brinkman: ,,Het is heel veel wachten.’’ Natuurlijk is er ook onderhoud en het schrijven van reddingsrapporten. Maar vaak is het wachten op de pieper, in plaats van varen.

Schipper Terschelling vertrokken
Het reddingstation van de KNRM op West-Terschelling gaat vooreerst verder zonder vaste beroepsschipper. Zaterdag nam schipper Sjoerd Vriend na een dienstverband van vijf jaar tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Reddingmaatschappij afscheid. Het komende half jaar zal worden gekeken of de diensten bij toerbeurt door de vijf hulpschippers kunnen worden uitgevoerd.

Lees het gehele artikel op de bron: LC plus

Foto: Arie Visser in de haven van Terschelling, foto KNRM

BBZ
EOC