Liever het ruime sop dan het riante salaris

Carrièreswitch
Op zeilboot de Fantastiko onderzoeken jongeren de zee. Veel van hen kozen dit werk na een onbevredigende carrière elders.

Een paar grijze takjes, wat zeeschuim, een doorzichtig hoopje blubber. Tussen deze vangst van de dag is Cedric van Overstraeten (29) op zoek naar iets anders: microplastics uit de Noordzee. „Geen plastic vandaag”, zegt Van Overstraeten. Hij wijst naar de transparante blubber. „Alleen een kwalletje: die heten zeedruifjes.”

Van Overstraeten is sinds vorig jaar een ‘Sea Ranger’. Samen met een kapitein, een stuurman en vier collega-Rangers – ze noemen zichzelf de boswachters van de zee – bemant hij de Fantastiko. Per zeilboot trotseren ze de Noordzee, waar ze voor verschillende opdrachtgevers taken uitvoeren. De monsters van microplastic gaan bijvoorbeeld naar het Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ), om te peilen hoe vervuild de Nederlandse zeeën zijn. Later op de dag doen ze weermetingen voor het KNMI en inspecteren ze beschermde scheepswrakken voor de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed.

Als je Maxim Berman (31) begin vorig jaar had verteld dat hij zou gaan werken op een zeilboot, had hij het waarschijnlijk niet geloofd. Berman werkte als valutahandelaar bij een handelskantoor aan de Amsterdamse Zuidas. Een leuke baan met een goed salaris, maar het werk gaf hem niet genoeg voldoening.

Lees het gehele artikel op de bron: NRC

EOC
BBZ