‘Beter voor het milieu en de portemonnee’

Behalve schipper-eigenaar van het zeilcharterschip Tsjerk Hiddes, is Peter Hassing IT’er. En dat heeft zo zijn voordelen voor het dieselverbruik van zijn schip. De door hem gebouwde soft- en hardware zou het verbruik door de kachel met 60 procent reduceren.

Toen hij zestien was heeft Peter Hassing (1976) een jaartje als matroos gevaren op de tweemastklipper Zwarte Valk van Maarten en Tom Noë. ‘Toen mocht dat nog als je zestien was’, vertelt Peter. Dus toen het hem op zijn 22ste als manager van de onderbezette werkplaats van een Opel-dealer in Heemskerk een beetje teveel werd, koos hij voor een sabbatical als matroos op een charterschip.

Het werd de tweemastklipper Gaia van Walter van Berkum en het geplande jaar werd twee jaar. In 2002 zocht Feike Bruinsma een zetschipper voor zijn driemaster Tsjerk Hiddes. Met twee jaar op de Gaia en een jaar op de Zwarte Valk had Peter precies genoeg vaartijd om bij het KOFS een Zeilbewijs te halen. Hij voer een jaar als zetschipper op de Tsjerk Hiddes en ging in 2003 tot huurkoop over.

Lees het gehele artikel van Heere Heeresma jr. op de bron: Schuttevaer alleen voor abonnees

Afbeelding: Peter Hassing voor de tijdelijk mastloze Tsjerk Hiddes. ‘Hij heeft een hele botte kop. Tegen de golven in op het IJsselmeer heb je buiswater tot op het achterdek.’ (Foto Heere Heeresma jr.)

EOC
BBZ