Opleidingsinstituut Rood Boven Groen kijkt (online) breed naar veiligheidsbesef

De website voor de online STCW-training Security Awareness is sinds begin oktober in de lucht en heeft trainingsinstituut Rood Boven Groen in Harlingen volgens directeur Stephan Kramer al internationale reacties opgeleverd. De site wordt ook aan de man gebracht bij uitzendbureaus en cruisemaatschappijen.

De 54-jarige Kramer is kapitein ‘om bij te blijven’. ‘Ik vaar op de zeilvaart, val in op kleine passagiersschepen en snuffel af en toe aan het werk op slepers en baggervaartuigen. Om mijn wereldwijde ticket te houden moet ik per vijf jaar één jaar vaartijd maken.’

Hij heeft de nodige scheepsdekken in de chartervaart gezien. ‘Ik voer op de Albert Johannes van Willem Sligting, groeide door naar stuurman en kapitein en haalde bij het toenmalige KOF mijn groot vaarbewijs. Met mijn eigen tjalk Vrouwezand charterde ik vier jaar en dan vaak met gehandicapten. Die doe je geen plezier met lange tochten, dus waren de Zeeuwse wateren met hun relatief korte afstanden een goed vaargebied.’ In 1992 begon hij aan de Enkhuizer Zeevaartschool.

Lees het uitgebreide artikel van Sander Klos, over Stephan Kramer en veiligheid, in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

EOC
BBZ