Morgenster klaar voor de volgende 100 jaar

Ze is inmiddels vanuit Den Helder naar de Canarische Eilanden vertrokken om daar gedurende de winter een aantal vakantie-zeilreizen te maken. Maar eerst is tijdens de Traditionele Schepen Beurs, twee dagen voor haar vertrek op maandag 11 november, uitgebreid stilgestaan bij het 100-jarig bestaan van de zeilbrik Morgenster van Harry en Marian Muter.

‘Ze is gebouwd door Scheepswerf Boot in Alphen aan den Rijn en in 1919 als zeilende haringlogger onder de naam SCH-200 De Vrouw Maria voor haringhandel Den Dulk in de vaart gebracht. Het scheepstype logger is oorspronkelijk afkomstig van de kapers uit Duinkerken. Hun zogeheten Lougres waren snel en hadden weinig diepgang, zodat ze gemakkelijk over de banken konden wegglippen als ze achterna werden gezeten door de Engelsen met hun snelle, maar veel dieper stekende kotters. Toen één van de kapers op een gegeven moment in Nederlandse wateren aan de grond liep, kon men het ontwerp nauwkeurig bestuderen. Met deze kennis werden haringloggers gebouwd, ter vervanging van de buizen en bommen.’

Lees het uitgebreide artikel van Paul Schaap over de Morgenster en over Harry en Marian in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

Afbeelding: screenshot van Schuttevaer.nl, foto is van PAS publicaties

BBZ
EOC