Van Nieuwenhuizen pleit in Brussel voor het kleine schip

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Milieu heeft zich maandag 2 december in de Europese Transportraad in Brussel hard gemaakt voor het behoud van de huidige vloot kleine schepen. De nieuwe Eurocommissaris voor Transport, de Roemeense Adina Joana Valean, was echter niet onder de indruk van haar pleidooi.

Van Nieuwenhuizen pleitte voor uitstel van de technische eisen van CCR/Cesni. De technische aanpassingen die die deze eisen met zich meebrengen zijn volgens de minister voor veel schepen in de bestaande vloot te duur en moeilijk uitvoerbaar. Als deze schepen van de markt verdwijnen is het resultaat een omgekeerde modal shift, hield de minister de Transportraad voor. ‘Dat betekent meer vrachtwagens op de weg en minder vervoer met de veel groenere binnenvaart. Dat kan niet de bedoeling zijn.’

Valean wees er echter op dat de technische eisen zijn bedoeld om de emissies te verlagen en de veiligheid te vergroten. In haar ogen moet de sector juist moderniseren. ‘Het lijkt me geen juist signaal om oude schepen in de markt te houden. Dat komt het level playing field ook niet ten goede.’

Lees het uitgebreide artikel van Marja de Vet in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

BBZ
EOC