Doop zeegaand patrouilleschip nationale politie

Op 29 november is het eerste van zes nieuwe patrouilleschepen voor de Nationale politie gedoopt. Damen verwierf het contract na een Europese aanbesteding. Het gaat om drie Stan Patrol 2005 schepen voor de binnenwateren en drie zeegaande Stan Patrol 2506 vaartuigen.

Door de jaren heen heeft Damen al dertig Stan Patrol schepen van uiteenlopende afmetingen aan de Nederlandse politie geleverd. De zes nieuwe schepen dienen ter vervanging van een deel van de huidige vloot.

Op de nieuwste generatie schepen zijn allerlei verbeteringen doorgevoerd, waaronder een hull vane, een onderwatervleugel achterop die de weerstand in het water vermindert en daarmee het brandstofverbruik aanzienlijk verlaagt. De nieuwste generatie SPa 2506 schepen heeft een slipway, waarmee RHIB’s veiliger en sneller te water kunnen worden gelaten dan de traditionele manier met een kraan en davit. Tevens voldoet de nabehandeling voor uitlaatgassen aan de nieuwste eisen.

De SPa 2506 is gebaseerd op een bewezen ontwerp. Het schip is van aluminium met een composiet opbouw, wat zorgt voor zowel een lager gewicht als voor duurzaamheid in combinatie met hoge prestaties. Alle schepen uit de order worden uitgerust met nachtzichtapparatuur om te allen tijde te kunnen patrouilleren.

EOC
BBZ