Amerika stopt met papieren zeekaarten

De US National Oceanic an Atmospheric Administration Office of Coast Survey (NOAA) gaat stoppen met de uitgave van papieren kaarten. NOAA heeft het plan om de komende vijf jaar de kaartsystemen om te zetten op ENC-kaarten.

Hiermee worden niet langer 130 verschillende schapen gebruikt, maar nog slechts 12 standaardschalen. De verwachting is dat het detailniveau en de consistentie in de ENC’s van NOAA aanzienlijk zullen verbeteren. Ook wordt het veel makkelijker om de kaartsystemen geautomatiseerd bij te werken.

Al een aantal jaren terug is de NOAA gestopt met het zelf drukken van papieren kaarten. In plaatst daarvan kwamen alle kaarten digitaal en gratis beschikbaar in diverse bestandsformaten. Schippers die nog wel papieren kaarten gebruiken konden terecht bij een netwerk van dealers die de kaarten op verzoek uitprintten op het juiste formaat.

Papieren kaarten blijven beschikbaar als printed-on-demand via het netwerk van dealers en ook wordt het mogelijk om straks een eigen gebied en schaal te kiezen en deze dan als ‘kaart op maat’ te bestellen. Hiermee volgt de NOAA de technische ontwikkelingen in de sector zonder dat de beschikbaarheid van kaarten voor een ieder in gevaar komt.

Het is een breuk met de traditie. NOAA’s Office of Coast Survey produceert al bijna 200 jaar traditionele papieren kaarten en deze producten zijn de belangrijkste bron van navigatie-informatie voor generaties Amerikaanse mariniers.

BBZ
EOC