Agentschap Telecom zet hard in op Atis

Het agentschap Telecom gaat meer controleren én bekeuren op de ATIS verplichting van marifoons. In de praktijk blijkt dat zo’n 30 % van de marifoongebruikers niet voldoet aan de Atis plicht. Maar lang niet iedere schipper is zich bewust of zijn marifoon wel of niet Atis uitzend.

Atis staat voor Automatic Transmitter Identification System, waarmee iedere marifoon in Nederland uitgerust moet zijn. Het Agentschap Telecom vindt handhaving van belang voor de veiligheid op het water: zonder Atis zijn schepen in nood niet identificeerbaar. Voor een bekeuring hoeft het agentschap slechts een ontbreken vast te stellen om een bekeuring van € 250,- uit te schrijven. Een waarschuwing is niet nodig, zo blijkt uit een rechtszaak welke in de Schuttevaer uitgebreid wordt beschreven.

Het is echter voor de schipper niet altijd duidelijk of zijn marifoon al dan niet Atis uitzendt. Een collega hoeft het tsjilp-geluid niet te horen, want veel marifoons hebben een zogenaamde Atis-killer ingebouwd waardoor dit Atis signaal niet wordt waargenomen. Voor het Agentschap gaat het er alleen maar om dat het signaal uitgezonden wordt, zonet dan volgt een bekeuring. De schipper moet gewoon zijn of haar zaken voor elkaar hebben. Dat één derde van de marifoons in Nederland niet voldoende zou werken is een bijzonder gegeven.

BBZ
EOC