Visstand in Markermeer onverwacht groot

De snoekbaarsvangst op het Markermeer/IJsselmeer heeft een recordhoogte bereikt. Vissers zien hierin hun mening bevestigd dat het goed gaat met de visstand. Wetenschappers zijn terughoudender. Voor het eerst in jaren loopt er een project waarin beide beroepsgroepen samen optrekken en de visstand bestuderen. Dat gebeurt op de HN3 van de gebroeders Last uit Hoorn. Aan boord van de HN3 varen wetenschappers mee om gevangen vis te documenteren.

Ook op de IJsselmeervisafslag in Urk is al meer witvis aangevoerd dan het gehele vorige jaar. Manager de Vires heeft daar geen wetenschappelijke verklaring voor, “Het is ieder jaar weer een verrassing wat er wordt aangevoerd. Dat geldt niet alleen voor de wintervisserij maar ook voor het palingseizoen. De achterliggende drie jaar is een behoorlijk volume vis aangevoerd.”

Naar welke factoren er van invloed zijn, valt volgens hem geen slag te slaan. “Daar hebben wij geen verstand van.” Beroepsvisser Jan Last ziet ’de verbeterde natuur’ als belangrijkste reden. “Hiermee is ook het bewijs geleverd dat de visserman het niet meer leeg vist.”

Het onderzoek concentreert zich op de volgende vissen; (snoek-)baars, blankvoorn, spiering, brasem en pos. Ook de zwartbekgrondel is geregistreerd. Wetenschappers signaleren een ’explosie’ van dit bodemvisje dat wellicht op de menukaart van de (snoek)baars staat. Wageningen Marine Research (WMR) ’zit midden in dit onderzoek’. “Grondels zijn kleine visjes die mogelijk als voedsel dienen. We willen weten of dit inderdaad zo is”, aldus Nicola Tien.

Subsidie voor omscholing IJsselmeervissers
IJsselmeervissers kunnen vanaf 1 januari gebruik maken van een provinciale subsidie als ze zich willen laten omscholen. Dat schrijft de Nederlandse Vissersbond in het weekjournaal. Deze subsidie komt uit het Scholingsfonds Maritiem Noordelijk Flevoland. De provincie en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit willen IJsselmeer-, Markermeer- en IJmeervissers financieel tegemoetkomen met maximaal 5-duizend euro per visser.

In maart maakte minister Carola Schouten al bekend dat het Rijk ruim 9 miljoen euro beschikbaar stelt voor de herstructurering van de visserij in het IJsselmeer en het Markermeer.

Afbeelding: de HN3 in Hoorn, foto Wouter van Dusseldorp