EU wil voorstel voor belasting op scheepsbrandstof

Op verzoek van Frankrijk, dat gesteund wordt door Nederland en verschillende EU lidstaten, moet de nieuwe Europese Commissie een voorstel voor een Europese belasting op scheepsbrandstof (in zee- en binnenvaart) en op vliegtuigkerosine uitwerken. Dat heeft een Franse woordvoerder bij de EU in Brussel bevestigd. Het voorstel wordt in de eerste helft van volgend jaar verwacht.

“Het is onverstandig dat er doelstellingen opgelegd worden voor de uitstoot van auto’s, maar niet voor vervuilende schepen en vliegtuigen”, verklaarde de Franse minister van economische zaken Bruno Le Maire dezer dagen in Brussel.

De scheepvaart en luchtvaartsector in Europa trekken plotseling weer de aandacht van de EU-lidstaten die – met de klimaatdoelstellingen als argument – via Brussel de kas van de Europese unie en de eigen nationale schatkist willen spekken. Het is namelijk de bedoeling van verschillende lidstaten om een deel van de zogeheten Europese belasting op energie naar hun eigen staatskas te laten terugvloeien en er een eigen bestemming aan te geven.

Lees het gehele artikel op de bron: Scheepvaartkrant pagina 7

BBZ
EOC